• in contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar;
Din pacate, modul de stabilire a impozitului forfetar (impozit minim la nivel trimestrial) nu tine seama de acest fapt, astfel ca unele companii care in cursul anului trecut au inregistrat profit in primele trimestre ale anului iar in ultimele pierdere, s-au vazut nevoite sa plateasca impozitul forfetar pe aceste ultime trimestre, desi, daca ar fi aplicat principiul enuntat mai sus, conform caruia profitul se stabileste cumulat de la inceputul expercitiului, ar fi calculat un impozit mai mic pentru aceasta perioada.
• inchiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârşitul exerciţiului financiar.
In legea contabilitatii nu se prevede deci obligativitatea inchiderii conturilor de venituri si cheltuieli la sfarsit de luna.
Exista companii(de regula multinationale) care opereaza inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli doar la sfarsit de an. Aceasta practica insa nu contravine cu nimic preverilor legii contabilitatii.
• Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
• Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.
• Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor.
Nu este precizat insa in aceasta lege ce se intampla in situatia in care o societate obtine pierdere in cursul a trei exercitii financiare de exemplu si care obtine in al patrulea exercitiu financiar profit. Poate ea sa repartizeze o parte din acest profit sub forma de dividende sau trebuie sa utilizeze intregul profit pentru acoperirea pierderilor anterioare ?
Conform Ordinului 3055/2009 pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social,potrivit hotarârii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
Conform Codului Fiscal, pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora. Prin excepţie de la prevederile anterioare, pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.